Merak Ettikleriniz

Yoganın kelime anlamı birleşmek, bütünleşmektir. Yoga bedeni, zihni ve Kalbi (ruhsal yönümüzü) entegre eder. Yoga varlığımızın tüm katmanlarını denge ve uyum içinde birarada tutar böylece gerçek doğamız ifade bulur, ruhsal özümüz, gerçek benliğimiz ile bütünleşebiliriz. Yoga çalışmaları bedeni güçlendirip esneterek özgürleştirir, zihni berraklaştırır, kalbi açar. Yoga bizlere yaşamın ve yaşamın akışının an be an önümüze getirdiklerine kalbimizi açma fırsatını verir. Yoga ile yaşam süregiden anlamsız bir mücadele değil, kendimizi en yüce versiyonumuzla ifade edebilmemiz için bize verilmiş her anı değerli bir armağandır. Yoga kendimizi tüm yönlerimiz ile araştırmamıza ve tanımamıza fırsat verir. Kendimizle ilgili farkındalığımızı arttırır. Bizi AN’da yavaşlamaya davet eder . Daha berrak gören sakin bir zihin ile içsel ve dışsal doğaya bakabilmek , evreni ve kendimizi evrendeki biricik yerimiz ile tanımak bize armağan edilmiş yaşamı daha keyifli, anlamlı ve bilinçli yaşamamıza yardımcı olur.

Hatha Yoga bugün yoganın batıda en çok bilinen ve geniş kitlelerce uygulanmakta olan bir koludur. Yoga duruşları (asanalar), nefes çalışmaları (pranayama), gevşeme çalışmaları, ve meditasyon hatha yoga uygulamalarını oluşturur. Hatha yoga çalışmalarında da tüm yoga çalışmalarında olduğu gibi hedef aynıdır. Bireysel olanın evrensel olanla bütünleşmesi…Bu amaçla çıkılan yolculukta beden değerli bir enstrüman, önemli bir araçtır. Bu enstrümanın sağlıklı, güçlü, esnek ve zinde olması varlığımızın diğer tüm yönlerinde de yansıma bulur. “Ha” güneş, “Tha” ise eski Hint lisanı olan Sanskritçe ay demektir. Hatha yoga güneş (aktif, sıcak, sert, maskülen) ve ayı (serin , alıcı, yumuşak, feminen) uyumla bir araya getirir ki bu aslında zıtların, karşıtların birleştirilip dengelenmesi yoludur. Hatha yoga, nefesi , bedeni ve zihni bütünleştirir, güç ile esneklik arasındaki dengeli gelişimi destekler, aynı zamanda her duruşta çaba ve teslimiyet denge içinde buluşur.

Yoga uygulamaları duruşumuzu düzeltir, kaslarımızı ve kemiklerimizi hizaya sokar , eklemlerimizi yumuşatır, tüm bedene esneklik ve güç kazandırır, bedenin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Hatha yoga ile zihnimiz sakinleşir, odaklanma kabiliyetimiz artar, irademiz gelişir. Yoga uygulamaları ile sağlık potansiyelimizin ifade bulmasına yardımcı olacak içsel ortamı yaratabilir, daha sakin bir zihin ile bulunduğumuz an içinde huzuru tadabiliriz. Hatha yoga uygulamaları ile sinir sistemi rahatlar, solunum ve dolaşım iyileşirken, bedenin enerji kanalları açılır ve böylece enerji serbestçe akabilir. Düzenli ve bilinçli yoga uygulamaları yapan kişi kendini daha sağlıklı, zinde, enerjik, sakin ve dengede hisseder. Yoga yapmak sağlıklıdır, eğlencelidir. Hayatı hep gelişiyor olmanın farkındalığı ile yaşamak keyiflidir.

Birçok kişi yanılgı ile hatha yoganın sadece fiziksel bir egzersiz olduğunu düşünebilir. Halbuki doğru ve özüne uygun yapılan bir hatha yoga uygulaması fiziksel egzersizin ötesine geçer. Hatha yoga içsel niyet, disiplin, farkındalık, irade, tam ve kesintisiz odaklanabilme yetisini birleştirir. Böylece olumlu etkileri ile kişinin kas ve iskelet sisteminden çok daha derinlere nüfuz eder, kalbine ve ruhuna dokunabilir. Farkındalık içinde yapılan yoga duruşları hem dış hem de iç bedeni dengeler, sağlıklı bir hale getirir. Yoga duruşları endokrin sistemi üzerinde etkilidir bu da ruh halimize, metabolizmamıza denge getirir. Her bir duruş yoğun olarak belirli kaslar , organlar ve salgı bezlerine etki eder. Yoga bedensel ve zihinsel arınmayı mümkün kılar. Pranayama ( nefes çalışmaları) sinir sistemini rahatlatır, enerjimizi dengeler, zihni sakinleştirir. Gevşeme çalışmaları stresi çözer. Meditasyon çalışmaları içimizdeki huzurlu doğayı dışarı yansıtabilme fırsatını bizlere verir.

Kesinlikle hayır! Herkes yogadan faydalanabilir. Esneklik kazanmak ve yaşlanma sürecini yavaşlatmak için yogaya yönelmek geçerli sebeplerdir. Kendinize daha iyi bakmak, sağlığınıza sahip çıkmak için hiçbir zaman gecikmiş sayılmazsınız. Her yaşa her duruma uygun bir yoga çalışması vardır.

Bu yogaya yönelme hedefiniz ile ilgilidir. Eğer uygulamalarınızda kendinizi geliştirmek hedefiniz ise belki de bir yoga eğitmeni olmak istiyorsanız haftada 6 gün çalışmayı tercih edebilirsiniz. Yoganın olumlu etkilerinden istifade etmek, sağlık ve denge kazanmak için haftada 2 veya 3 gün çalışmanız yeterli olacaktır. Yogadan faydalandıkça siz de daha sık yoga yapmak isteyeceksiniz.

Hareketinizi engellemeyecek, ne çok sıkı ne de çok bol kıyafetleri tercih edin. Hizaya odaklı yoga çalışmalarında bol paçalı uzun eşofmanlar ayakları kapatıp doğru hizayı bulmanızı zorlaştıracaktır. Yanınızda birkaç kat kıyafet bulundurmanız beden ısınız değişirken kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olacaktır. Yoga uygulamaları çıplak ayakla yapılır unutmayın. Daha dinamik uygulamalar sırasında terleyeceğinizi göz önünde bulundurarak havlu bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Bu aslında sizin programınızda yogaya ne zaman yer açabileceğinize bağlıdır ve tabi neyi deneyimlemek istediğinizle ilgilidir. Gündoğumundan önceki saatlerde zihnen daha sakin ve dingin olursunuz ruhsal yönünüz ile temas kurmanız bu saatlerde daha kolaydır. Sabah saatlerinde bedensel güç ve dayanıklılığınız yüksektir ama bedeninizdeki kaslar soğuk ve daha katıdır. Güçlü ve dinamik bir uygulama için sabah saatleri ideal bir zamandır. Beden öğleden sonraları artık ısınmıştır ve bu yüzden kaslarınız daha esnektir. Akşam saatlerinde ise beden ve zihin yavaş yavaş yorulmaya başlar, dinlenmeye geçmek için hazırlanır. Akşam saatlerinde yapacağınız bir yoga çalışması ile birikmiş günlük gerginliğinizi çözüp gevşeyebilirsiniz. Eğer uygulamanızı akşam çok geç bir saate bırakır bu saatlerde çok güçlü ve dinamik bir çalışma yaparsanız bu oldukça uyarıcı olabilir sonrasında yorgunluğunuza rağmen uyumakta güçlük çekebilirsiniz. Kendinize uygulamalardan ne kazanmak istediğinizi sorun programınız çerçevesinde devamlılığı hedefleyerek hareket edin.

Yoga stüdyolarında grup çalışmalarına katıldığınızda şu önemli görgü kurallarına dikkat etmeniz hem sizin hem de diğer öğrencilerin deneyimini daha olumlu kılacaktır. Çalışma saatinden mümkünse 10 dakika önce stüdyoya varın. Çalışmalar programda belirtilmiş olan saatte başlar lütfen zaman konusunda hassas ve saygılı olun. Eğer geciktiyseniz ve çalışma başlamış ise çalışma başında yapılan merkezlenme veya meditasyon çalışmasının bitimini dışarıda kalarak sessizce bekleyin sonra grup konsantrasyonunu bozmadan arka sıradan yer alın. Ayakkabılarınızı dışarıda çıkarın. Studio içinde çıplak ayak yürüneceğini düşünürseniz bu şekilde stüdyo hijyenini korumaya yardımcı olabilirsiniz. Temiz, rahat ve yoga çalışmalarına uygun bir kıyafet tercih edin. Mümkünse duş alıp gelin. Parfüm kullanmayın ama temiz kokun. Cep telefonunuzu kapatın veya sessize alın. Uygulama alanına çanta, cep telefonu vb özel eşyalarınızı getirmeyin. Bir yoga dersine katılmaya karar vermek dersin eğitmenine saygı göstermeyi şart kılar. Çalışma sırasında eğitmenin ve dersin tarzını kendinize yakın bulmadığınızı fark etseniz dahi çalışmanın bitimine kadar beklemeli ve saygı içinde komutlara uymalısınız. Çalışma sırasında eğitmen ile veya diğer öğrenciler ile sohbet etmeyin. Varsa kişisel sorularınızı eğitmeninize çalışma sonrasında yöneltin. Çalışma tamamlanmadan ayrılmanızı gerektiren bir mazeretiniz olduğunda önceden eğitmeninize haber verin. Erken ayrılmanız gerekse dahi kısa bir gevşeme çalışması ile bitirin. Erken ayrılmayı alışkanlık haline getirmeyin.

Son yıllarda yoganın stresle mücadelede önemli ve eşsiz bir araç olması yoganın popülerliğini her geçen gün arttırmaktadır. Stres ve gerilim bedendeki kasların kasılmasına, katılaşmasına bedenin kapanmasına sebep olur. Beden katılaştıkça dolaşım bozulur, enerji akışı bloke olur. Direncimizi kaybeder hastalıklara açık hale geliriz. Yogadaki asana çalışmaları ile beden esner, güçlenir ve direnci artar. Pranayama (nefes çalışmaları) ile nefes derinleşir, enerji artar, zihin sakinleşir. Zihin sakinleştikçe korku, endişe, ve kızgınlık gibi negatif duygular erir yerlerini sabır, tolerans ve şefkate bırakır.